3 tips för att ta ditt företag till nästa nivå under 2018

Ola RyngeHållbar & lönsam tillväxt, The Rynge Group, TillväxttipsLeave a Comment

Om du är företagsledare vill du förmodligen utveckla ditt bolag. Tillväxt är kanske inte ett självändamål men enligt tillväxtverket  vill 7 av 10 svenska företag växa, och 4 av 10 anställa fler medarbetare. Här är tre tips på hur du kan skapa bättre förutsättningar för hållbar och lönsam tillväxt.

Definiera en gemensam vision utifrån er mission

Er vision är vad vi vill uppnå eller strävar mot och missionen är varför ni vill nå visionen, ert syfte. Involvera personalen i processen och ta fram er vision och mission tillsammans. Det kommer ge er en gemensam riktning och en bättre förståelse för drivkrafter och personliga syften.

Jag tycker att RO-gruppen i Borås har en bra vision. Den säger inte bara vad de vill uppnå (att bygga en bättre värld) utan också hur och varför vilket engagerar personalen.

”Challenge: Accepted – vi antar utmaningen
Vår vision är tydlig: Vi vill bygga en bättre värld. Dit kommer vi genom utveckling. Att inte bara se framtidens utmaningar, utan också aktivt lösa dem. För våra medarbetare handlar RO-Gruppen om just det: att vara en kugge i det maskineri som dagligen vill bana väg för utvecklingen inom byggbranschen. Detta är fundamentet i vår företagskultur.
Det är därför så många av våra kunder väljer att arbeta långsiktigt med oss – en modern byggpartner som inspirerar, och samtidigt försäkrar att resultatet blir lyckat på alla fronter. Genuint engagemang och hög kompetens i alla led.”

Bestäm vad du som VD/ägare vill uppnå och vilka hinder som finns på vägen

Att utvecklas och växa innebär förändring inom alla områden. Det påverkar inte bara ledningen eller ägarna utan ofta också kunder, partners och familjen runt omkring. Att ha en tydlig målbild och vad som behöver förändras för att nå dit underlättar inte bara beslutsfattandet utan också förståelsen från såväl anställda som är direkt involverade i förändringarna som för dem som inte är direkt involverade i processen, som styrelsen, familjemedlemmar och partners.

Områden för tillväxt

Exempel på områden för tillväxt

Börja med att beskriv hur företaget fungerar idag inom olika områden – vad fungerar bra och vad är du mindre nöjd med? Fundera sedan på hur idealet skulle vara inom respektive område såväl som för helheten. Vilka är de största hindren och utmaningarna för att nå den önskade bilden. När du identifierat dessa kan du gå vidare och skapa en konkret plan för vad som behöver göras under året för att nå målet.

Denna process hjälper er att hålla fokus på det som leder mot målet samtidigt som det ger en bra förklaring till varför ni vill genomföra förändringar.

Ta hjälp av extern komptens

Du kan din verksamhet bäst, men ingen kan vara bäst på allt. Att ha någon opartisk att bolla idéer med och fråga om råd är ovärderligt då företaget växer och utvecklas. Det finns många studier som visar på att de bolag som tar in extern kompetens i styrelse eller i form av konsulter lyckas bättre med sin tillväxt, sin lönsamhet och sin avkastning.

En aktiv styrelse med personer som inte är ägare eller operativa i företaget kan vara en lösning, men mer informella former kan fungera bra komplement till styrelsen. Det kan till exempel vara en mentor eller en grupp av företagare som träffas för att hjälpa varandra som ifrågasätter, som stödjer och som motiverar. Lär av andras framgång och misstag och se till att ta de genvägar som kan öppnas genom extern kompetens in i verksamheten.

Jag själv är engagerad i Almis Tillväxtprogram: VD-grupp fokus tillväxt som jag varmt kan rekommendera. Är ditt företag lönsamt med mellan 5-50 anställda och har ambition att växa? Det finns fortfarande platser kvar i VD-grupperna i Sjuhärad, Fyrbodal och Skaraborg för våren 2018. Kontakta gärna mig direkt om du är intresserad av att få fart på er tillväxt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.