Elevator Pitch – Ett verktyg för ditt personliga varumärke

Ola RyngePersonliga varumärken, The Rynge Group2 Comments

”Kort och tydligt pitch – intressant och tydligt varumärke”

Uttalandet ovan är det centrala budskapet i detta inlägg. Kanske det är allt du behöver, kanske vill du läsa hela inlägget. Valet du gjorde beror på ditt intresse för ämnet, din relation till författaren (that’s me) och din nyfikenhet på vad resten av artikeln handlar om.

Nyhetsartiklar är skrivna på ungefär samma sätt av två skäl:

 1. för att hålla intresse för läsaren och
 2. för att göra det enkelt för redaktören att ta bort mindre viktiga material. Det handlar helt enkelt om att hålla saker koncist och intressant.

Även kommersiella meddelanden har börjat inse fördelarna med detta. Det viktigaste här är att matcha budskapet till publiken, inom en kort tidsperiod. Reklam är inget annat än ett varumärkes pitch. Så vad kan man göra för att få sin pitch av fungera i flera olika situationer?

Syfte

Börja alltid med syftet. Varför gör jag detta? Vilka är de önskade resultaten och effekterna? För vilket sammanhang är detta användbart?

Multi-pitch

Börja med att tydligt definiera vad du vill kommunicera och vad du vill att någon ska komma ihåg efter din pitch. Anpassa sedan din pitch till olika situationer och fundera över vilken tidsram passar i vilken situation. Här är några exempel:

 • 60 sekunder (introduktion av en presentation, när någon ber dig förklara vad du gör, etc.)
 • 30 sekunder (formella nätverk med tidsramar för varje deltagare, etc.)
 • 15 sekunder (ett telefonsamtal, introduktion, nätverksintroduktion, etc .)
 • 5 sekunder (en tagline, slutet av presentationer, cliff-hanger, visitkort, etc.)

Det kan vara svårt att se  syftet för varje pitch, men ha tålamod, testa dig fram och lär dig vilka pitchar som pasar dig bäst.

Vara personlig och professionell

Din pitch handlar om dig. Det handlar inte om att gömma sig bakom en formell titel som kan betyda olika saker för olika människor, eller skapa en bild av något du inte är. Föreställ dig vad du tänker på när du hör ”försäljningschef.” Vissa kanske tycker att det är en kunnig affärsman, andra tänker på en dörrförsäljare.

Din pitch bör beskriva dig, men även innehålla ett professionellt meddelande, om det är syftet med pitchen.

Ingen är intresserad av vad du gör

Kanske låter detta hårt, men det är oftast sant. Anledningen till att du ärintressant för andra är att du levererar något värde till dem eller kan göra något för dem. Det kan vara att lyssna på en god vän som är i behov av att prata av sig eller någon som letar efter en produkt eller tjänst.

När vi talar om pitchar bör man alltid tänka på hur mottagaren uppfattar meddelandet, vad är innebörden i det du säger för honom/henne? Hur kan du hjälpa personen att uppnå sina mål, såväl personliga som professionella? Detta är extremt viktigt i varumärkesbyggande eftersom varje varumärke är definierat utifrån hur andra uppfattar det.

Avsluta med en nervpirrande ”Cliff-Hanger”

När du presenterar din pitch, försöka återigen definiera själva kärnan i budskapet. Detta är viktigt eftersom det kommer att lämna ett bestående intryck för den andra personen att komma ihåg dig med. Dessutom kommer det att tvinga dig att alltid komma ihåg vad kärnan i dig och ditt varumärke egentligen är.
Här är min cliff-hanger när jag arbetar med personal branding:

Bättre självinsikt, tydligare personligt varumärke

Dela gärna med dig med ditt kärnbudskap, din cliff-hanger eller din pitch i kommentarerna.

2 Comments on “Elevator Pitch – Ett verktyg för ditt personliga varumärke”

 1. Avatar for Christina Maack

  Elevator pitch är också väldigt bra för forskare! De behöver öva på att kunna presentera snabbt vad de gör, de är många unga forskare inte så bra på! Forskare behöver mingla och göra reklam för sig på konferenser och socialt så att forskning kommer till nytta. Där ka det finnas behov av lite hjälp!

  Jag har varit på en workshop för doktorander där vi skulle pitcha vår forskning och många tyckte att det var en mycket bra övning. Blir något annorlunda än ovan med lite större fokus på det man gör.

 2. Pingback: Är du relevant? | Ryngebloggen Ryngebloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.