Är du relevant?

Ola RyngePersonliga varumärken, The Rynge GroupLeave a Comment

För några månader sedan skrev jag om att ”Definiera målgruppen för ditt personliga varumärke” som är ett av det första stegen när det gäller att kommunicera vem du är och vad du står för. Men även om målgruppen är extremt viktigt, finns det andra aspekter som är viktiga att ta hänsyn till.

Relevans är helt avgörande. Är du inte relevant för mottagaren kommer han eller hon inte ta sig tid för ett möte eller ens kommunicera med dig om du inte tillför någon relevans eller mervärde till deras situation. Att addera värde kan ske exempelvis genom att behandla en fråga som är högt på mottagarens prioriteringslista eller genom att ställa frågor som hjälper mottagaren att utvärdera sig själv. Att vara relevant är ofta den främsta faktorn som skiljer medelmåttlighet från framgång. Därför frågar jag dig igen: Hur är du relevant? Om du inte har ett bra svar, försök att arbeta med områdena nedan för att definiera din betydelse för dina målgrupper.

Meddelandets relevans

Alla människor har olika intressen, det kan vara personliga intressen eller intressen kopplade till arbetslivet. När jag arbetar med att coacha mina klienter, använder jag ofta livets hjul som ett verktyg där klienten med mitt stöd undersöker olika områden i livet för att arbeta med sin personliga utveckling. Samma verktyg kan användas för att försöka identifiera olika intresse- och fokusområden hos olika målgrupper. Precis som du kan välja vilka delar av ditt liv som ska representeras i livets hjul kan du tänka på vilka olika områden som är lämpliga för personen eller målgruppen du riktar dig till.

Platsens relevans

Om budskapet levereras i ett ögonblick där mottagaren befinner sig på rätt plats, antingen fysiskt eller digitalt, kommer acceptansen och reaktionen på meddelandet att ha en betydligt högre sannolikhet att vara till din fördel. Försök att tänka på vilka platser som det är mest troligt att få fram ditt budskap. Det kan vara på golfbanan, i sociala medier eller i en hiss (har du definierat din elevator pitch).

Tidsrelevans

Tid är lika viktig som plats, rätt plats vid fel tidpunkt kommer inte att få önskad effekt, och inte heller rätt budskap vid fel tillfälle. De tre måste arbeta tillsammans. Kom ihåg att i den digitala rymden, kommer det mesta stanna kvar i evigheter och att meddelandet kan tolkas på olika sätt beroende på när den läses. Det är därför mycket viktigt att sätta ett datum på varje artikel och andra dokument så att mottagaren förstår när meddelandet skapades.

Även om relevans i tid, plats och budskap bör beaktas, kan du inte vänta tills allt är perfekt. Precis som produkter inte bör utvecklas till perfektion, bör du sträva efter att hitta stadiet av  ”tillräckligt bra” relevans för din kommunikation.

Har du några exempel på när du lyckades nå ett extra bra resultat på grund av att du använde dig av mer än relevansen i budskapet? Dela gärna med dig med dina erfarenheter nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.