Personligt varumärkesbyggande
I förra artikeln skrev jag om det personliga varumärkets två delar, varumärkets image och identitet. Att arbeta med det personliga varumärket är i första ledet en intern process där man identifierar de interna processerna och värderingarna hos sig själv, men också skapar en bild över hur man vill att andra ska se på vem man är samt hur den bilden ser ut idag.
Varumärkesbyggandet är fortsättningen på denna process. Först när man grävt djupare i vem man är och vet vad man står för och vilken bild man vill kommunicera är kan man börja med byggandet av varumärket, annars är risken att bilden blir splittrad och otydlig. Det handlar om att säkerställa att varumärkets image överensstämmer med identiteten. Det handlar således inte bara om att marknadsföra sig själv, utan först och främst att tydliggöra den befintliga kommunikationen samt att visa på vad som gör dig (och din image) unik.
För att bygga ett kraftfullt varumärke räcker det således inte bara med att identifiera vem man är och vad man står för. Dessa egenskaper skapar en unik sammansättning, men för att nå ut med vem du är och inte försvinna i mängden måste du visa på hur denna unicitet skapar ett mervärde och differentierar dig från andra. Dessa mervärden tar sig olika former beroende på person och situation och är således starkt kopplade till identitetspyramiden som jag introducerade i förra artikeln. Med hjälp av pyramiden kan du formulera de unika värden du erbjuder (unique value proposition), såväl professionellt som personliga.
Att sprida varumärket och få fler att uppmärksamma dina unika kvaliteter, eller att stärka ditt varumärke inom en befintlig krets är det som är varumärkesbyggande. Det handlar således om att på ett konsekvent sätt kommunicera utifrån kärnvärdena.
På senare tid har man diskuterat mycket om att använda sociala medier är en självklar och bra metod att sprida sitt varumärke. Det kan det vara, men det är som allt annat beroende på vad man har för strategi och vilka mål och effekter man vill uppnå. Värt att tänka på är att kommunikation mellan två personer består endast till 7 % av ord, medan 38 % är tonfall, betoningar och andra ljud och hela 55 % är det icke-verbala enligt forskning inom kroppsspråk. I sociala medier är det således endast 7 % av kommunikationen som står till förfogande, även om bilder, video etc. kan förstärka kommunikationen. Det kan således vara farligt att bara förlita sig på sociala medier, och är man intresserad av att bygga varumärket mot en viss målgrupp eller person kan det finnas bättre alternativ.