2009 – ett bra år för småföretag

Ola RyngeThe Rynge Group1 Comment

Det vill säga, ett bra år för småföretag som tänker proaktivt, ser möjligheter där storföretagen i kristider ser stora problem. För många småföretag är krisen en väckarklocka där de inser att vara för beroende av ett eller ett fåtal storföretag som kunder, kräver att man är väl förberedd för kristider. Så hur är då 2009 ett bra år för småföretag?

1. Storföretagen drar ner på personal och sparar pengar vilket innebär en minskad exponering på marknaden. Detta kan smarta småföretag dra nytta av och ta marknadsandelar från sina större konkurrenter genom bättre kundservice och tillgänglighet.

2. En genomgång av företagets mål och strategier utifrån den nya marknadsplatsen ger nya infallsvinklar och synsätt på hur företaget ska verka för att nå ut till rätt kunder på rätt sätt med rätt produkter. Att använda en utomstående part i strategiarbetet är ofta en god idé då denne inte ser på rutiner och arbetssätt på samma sätt som någon som arbetar med dem dagligen. Kanske finns denna person i styrelsen, annars skulle jag rekommendera att ta in en konsult med erfarenhet och verktyg av att arbeta med strategiprocesser.

3. Kristider är en bra tidpunkt att förbättra relationerna med nuvarande kunder. Att försöka ta reda på hur man kan hjälpa sina kunder att komma snabbare ur krisen är oftast mycket uppskattat och ändå är det få företag som arbetar på detta sätt. När krisen är över är lojaliteten till företaget mycket större. Tänk steget längre, kanske kan du knyta ihop vissa kunder med varandra så att de kan dra nytta av varandra. Det är även vara värt att titta på hur man kan förbättra sina leverantörskontakter under kristiden för att stärka banden och förhandlingsstyrkan inför framtiden. Eventuellt kan man nå bättre prisöverenskommelser eller hitta nya lösningar för att förbättra produkterna/tjänsterna.

4. Storföretagen drar ner på sin marknadsföring vilket ofta innebär att småföretagen kan köpa billigare annonsplatser om man är beredd på att förhandla och pruta med leverantören av annonsplats. I vissa fall kan rabatter på upp till 80 % uppnås.

5. Småföretag är snabbare på att anpassa sig till nya tekniker och metoder än storföretagen och 2009 kommer vara ett gyllene tillfälle att hitta nya marknadskanaler och stärka sitt varumärke. Att blogga och använda sociala medier (twitter, friendfeeds, facebook) för att kommunicera med kunder och visa på företagets professionalism och kompetensnivå kommer bli allt viktigare. Lägg gärna ut referenser och rekommendationer på företagets hemsida så att kunder kan se prov på tidigare arbeten.

6. Gör en kompetensbehovsanalys och vidareutbilda personalen. Vad behöver företaget för kompetenser som det inte har idag och kan någon i den befintliga personalen lära sig dessa? Då det finns extra tid i produktion och administration, finns det tid över för utbildningar vilket kommer att 1) få personalen att känna att de är viktiga för företaget, och 2) göra företaget bättre förberett då konjunkturen svänger uppåt igen.

Sammanfattningsvis handlar det om att fokusera på det fundamentala, göra rätt saker för rätt kunder. Det spelar ingen roll hur effektiv din personal är om de arbetar med fel saker.

– Ola Rynge
The Rynge Group

One Comment on “2009 – ett bra år för småföretag”

  1. Avatar for 23Gears

    För småföretag finns även nya möjligheter då större företag öppnar sig för att prova på nya leverantörer med en ny vinkel eller som kan erbjuda lägre priser tack vara mindre overhead. Om man ser till att sitt utbud är relevant i en finansiell kristid och kan trycka på de rätta knappar då finns möjlighet att få en fot i dörren där man aldrig hade fått chans tidigare.

    Jag är personligen helt övertygad att 2009 kommer att vara det bästa år någonsin för mitt företag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.